• צילום צנרת ביוב מאפשר לגלות שלל בעיות, ולטפל בהן בזמן. 
  • מהם הסימנים לבעיות בצנרת? 
  • איך שורשים בביוב יכולים להזיק וכיצד נפטרים מהם? 
  • כיצד מתבצעת שטיפת קווי ביוב? 

המדריך המלא

 

בלאי, שורשים בביוב וגורמים נוספים עלולים לגרום לכל מיני בעיות בצנרת הביוב שלכם.

הסיכון הזה מתעצם עוד יותר, בשל העובדה שקשה מאוד לאתר את מוקדי הבעיות.

מה הפתרון? 

צילום צנרת ביוב מקצועי, שמסייע להבין מה לא תקין בצנרת ולאחר מכן לבצע תיקון צנרת ללא הרס.

צילום קווי ביוב
צילום ושטיפת קווי ביוב שומר טכנולוגיות

מה זה צילום צנרת ביוב?

צילום קווי ביוב מתבצע רובוט צילום עם מצלמת ראש 360 מעלות, אטומה למים, אשר מחוברת לכבל ומוחדרת בתוך הצנרת. למצלמה מקור אור משלה, כך שניתן לראות בבירור את תוואי הביוב, ולקבל תמונה מלאה באשר למצבם של הצינורות. צילום קווי הביוב בנוסף עוזר באיתור נזילות.

לפני הצילום מתבצעת בדרך כלל שטיפת קווי ביוב מקדימה, כדי להסיר לכלוך ממרכז הצינורות להבטיח שהמצלמה תוכל להתקדם לאורך הקווים.

במהלך צילום צנרת ביוב מתקבל שידור בזמן אמת על גבי מסך שנמצא בניידת הצילום, רכב מסחרי עם מסכים ובקרה ושליטה על נסיעת הרובוט בקווים, , כמו:

  • נתון שיפוע הצינור ומדידתו אל מול תקן התאגיד.
  • אורך במטרים
  • ליקויים בקו – צינורות סדוקים, חיבורים לא אטומים, חורים, גופים זרים.
  • סתימות וחסימות בצנרת הביוב, הנגרמת על ידי פסולת, בטון, רובה, שורשים בביוב וחפצים זרים אחרים, שומנים שהצטברו, לכלוך וכו'.
  • צינורות עקומים או שזזו ממקומם.
 

מלבד אבחון בעיות פעילות, צילום צנרת ביוב יכול לאתר גם סימנים לבעיות עתידיות או פוטנציאליות, ולעזור לכם להימנע מהן.

איתור נזילות לטופס 4
איתור נזילות לטופס 4

מה גורם בעיות ונזקים לקווי ביוב?

  • פסולת בקווי צנרת – בטון , רובה , חול. לעיתים קרובות לאחר הנחת תשתיות קווי הביוב / ניקוז , הקבלני לא דואגים לסגור את כל פתחי הגישה ובתקופת הבנייה באתר נכנס המון פסולת לקווי שיוצרים סתימות עתידיות ואחר מס' חודשים שנצברים בקווים יוצרים סתימות קשות ומורכבות המפריעות לזרימת המים ופוגעות בתשתית עצמה.
  • שורשים בביוב – שורשים שחודרים לצינורות הביוב יכולים לגרום לסתימות, ועם הזמן גם לסדקים ושברים. בדרך כלל, הם חודרים באזורי החיבור בין הצינורות, אך לעיתים מסוגלים להיכנס גם דרך הצינורות עצמם. זוהי בעיה רצינית, ולכן צריך לבצע באופן דחוף חיתוך שורשים בביוב באמצעות שטיפת קווי ביוב או שיטה אחרת (פירוט בהמשך).
    איך מגיעים שורשים לצנרת שלכם? באופן טבעי, שורשים מחפשים מקורות אנרגיה ואזורים לחים, על מנת לצמוח ולהתחזק. אם יש עצים בקרבה יחסית גדולה לקווי הביוב שלכם, הם עשויים "לזהות" את הלחות והחומרים השונים שבתוך הצינורות, ולחתור לכיוונם.
    לפעמים תצליחו להבחין בעצמכם בשורשים שנכנסו לצנרת, אבל בדרך כלל נדרש צילום צנרת ביוב כדי לאתר אותם. במקרים מסוימים, שורשים בביוב מתגלים רק לאחר פתיחת סתימה.
  • שקיעת צינורות – קווי ביוב הממוקמים בתעלה לא תומכת או לא יציבה, יכולים להתחיל לצנוח עם הזמן. זה יוצר מעין "בטן" שבה מי ביוב יכול להצטבר וליצור סתימות.
  • תזוזה של הקרקע – רעידות אדמה, או פעולות יזומות כגון חפירה, יכולים לגרום לקרקע לזוז. כתוצאה מכך, צינורות עלולים לזוז גם הם.
  • צינורות לא איכותיים – לעתים קרובות תמצאו צינורות מחומרים לא מספיק איכותיים בבתים יחסית ישנים, ואלה עלולים לגרום ליותר בעיות מאשר צינורות חדשים. גם אם הצינורות כן איכותיים, הבלאי עושה את שלו עם הזמן. צילום צנרת ביוב יכול לזהות את גורמי הסיכון האלה, ולעורר חשדות לגבי נזקים עתידיים.
  • התקנה לקויה – למרבה הצער, לפעמים קווי ביוב מותקנים בצורה גרועה. חיבורים לא יציבים וזוויות לא נכונות לאורך הצינורות, הם בין כמה מהבעיות הנפוצות ביותר. אם הביוב הביתי שלכם מותקן בצורה גרועה, חשוב לזהות זאת ולבצע תיקונים בהקדם האפשרי.
מה קורה אם לא מבצעים צילום צנרת ביוב בזמן?

ראשית, לפי תקן חובה לבצע בדיקת צילום צנרת בכל מבנה שבונים בישראל לפני איכלוס – לפני טופס 4.

התאגידים דורשים לקבל ממעבדת צילום מוסמכת , חברה בעלת הסמכות מטעם הרשות להסמכת מעבדות, דוחות וסרטונים צילום צנרת לפי התקן. הצילום חייב להיעשות ע"י רובוט עם מצלמת 360 מעלות אשר יודעת להראות גם פיצולי צנרות שעולות לכל כיוון (מעלה, מטה ולצדדים).

לאחר צילום הצנרת וקבל הדוחות והסרטונים , בודקים את הליקויים. במידה ויש ליקויים ניתן לתקן אותם ולבצע צילום חוזר בכדי להראות כי היו ליקויים תוקנו ובוצע צילום חוזר המראה שהקווי צנרת תקינים ועומדים בתקני התאגיד. למשל: קווי ביוב חסומים, דולפים או שבורים עלולים לגרום לבעיות חמורות מאוד, ולכן זה קריטי לאתר מבעוד מועד את הליקויים ולתקן בזמן ולא לחכות לרגע האחרון שיעכב מסירה של הפרויקט.

אלה כמה מהסיכונים הנפוצים:

  • הצפה בבית או בחצר – סתימות עלולות לגרום להצפה, ולגרום נזק למבנה ולחפצים.
  • בולענים וחריצים בנכס – צינורות ביוב פגומים מתחת לנכס שלכם מרווים את האדמה. זה עלול להוביל לשקעים או אפילו לבולענים באדמה.
  • בעיות ביסודות – נזילות תת קרקעיות יכולות לגרום לתזוזה ואף לסדקים ביסודות המבנה.
  • עובש – צינורות ביוב פגומים עלולים לדלוף לתוך הקירות שלכם, וליצור תנאים אידיאליים לצמיחה של עובש.

מתי כדאי לבצע צילום קווי ביוב?

בשביל שלא תגיעו למצבים הללו, שיכולים לעלות לכם ביוקר ולגרום להרבה מאוד עוגמת נפש, אתם צריכים להיות ערים לסימנים. זוהי רשימה של דגלים אדומים, שאם מופיעים אתם צריכים לבצע צילום צנרת ביוב בהקדם.

  • ריבוי סתימות וסתימות חוזרות – סתימה חד פעמית בכיור או בשירותים יכולה להיחשב בתוך בעיה נקודתית. עם זאת, אם אתם נתקלים בסתימות שחוזות על עצמן, ומופיעות במקביל במספר מוקדים בבית, יכול להיות שהבעיה נרחבת יותר, כמו סתימה בקו הביוב הראשי.שימו לב: אם סתימות מופיעות לאחר גשמים כבדים, זה מעיד על עומס במערכת הביוב באזור שלכם.
  • ריח של ביוב בבית או מסביבו – ריחות ביוב יכולים להיגרם בשל בעיות בשירותים או בניקוז, אבל גם בשל סתימות או בעקבות פגמים בצינורות הביוב שלכם.
  • נזקי מים על הקירות או הרצפות – קווי ביוב ממוקמים מאחורי קירות ורצפות הבית שלכם. אם מתרחשות דליפות כלשהן בתוך הצינורות הללו, הבעיה עלולה לגרום לנזילות, להתנפחות הקירות או להיווצרות עובש. צילום צנרת ביוב עוזר מאוד במקרים, בהם קשה למצוא נזילות באזורים קשים לגישה.
  • נזקי מים ליסודות המרתף – למרות שרוב קווי הביוב ממוקמים בחוץ ומתחת לאדמה, לעיתים הם מתחברים לקווי הניקוז של הנכס בתוך המרתף. אם נגרם נזק לקו הביוב בחלק זה, זה יוביל בסופו של דבר לנזקי מים במרתף וביסודות שלו.
  • אזורים של לחות בחצר – מכיוון שקווי ביוב ממוקמים בדרך כלל מתחת לאדמה, דליפת צינור ביוב עלולה לגרום לאוזרים ספוגי מים בחצר. למעשה, אתם אפילו עשויים לזהות אזורים בהם לא אמורה להיות צמחייה, ופתאום היא מתחילה לצמוח.
מה עושים אם מתגלים שורשים בביוב?

כאמור, שורשים בביוב הם בעיה נפוצה וחמורה, ויש לטפל בה בהתאם. השיטה הפופולרית והיעילה ביותר לביצוע חיתוך שורשים בביוב היא באמצעות שטיפת קווי ביוב. 

אנחנו לא מדברים על שטיפה באמצעות צינור רגיל, אל על ידי ציוד מקצועי ומתקדם.

שטיפת קווי ביוב מתבצעת עם ביובית, על ידי צינור שמסוגל לשגר זרם מים עוצמתי מאוד. 

הזרם מסיר את כל הלכלוך, השומנים ועצמים זרים כמו שורשים בביוב שנמצאים במרכז הצינור, וחשוב מכך – מסוגל לפנות אותם גם מהדפנות.

לאחר השטיפה (או שימוש באמצעי אחר), יש להחליף או לתקן את הצינורות. 

כמו כן, אפשר ומומלץ להשתמש בחומר למניעת צמיחה חוזרת של צינורות בביוב.

לסיכום

אם אתם מזהים את אחד מסימני האזהרה, מעוניינים לבדוק נכס לפני רכישה או סתם רוצים לבדוק את הביוב שלכם – 

זה הזמן לבצע צילום קווי צנרת על ידי מומחים. 

ככל שתגלו את הבעיות מוקדם יותר, כך תוכלו לבצע שטיפת קווי ביוב או תיקונים אחרים מוקדם יותר, ולהימנע מנזקים כבדים ומהוצאות כספיות משמעותיות.